De Goedkoopste Verhuisdozen van Nederland en België

  • Home
  • Woningtekort in 2020

Woningtekort in 2020

Het woningtekort verdubbelt de komende jaren van 150 duizend nu naar 300 duizend woningen in 2020.

Dat heeft ABF Research berekend aan de hand van de trends in de bouwproductie en de laatste demografische ontwikkelingen.
Vooral de achterblijvende productie draagt bij aan het groeiende tekort. De afgelopen twee jaar is de productie met 30% ingezakt terwijl het aantal huishoudens het komende decennium blijft groeien.
Mocht de nieuwbouw zich niet herstellen dan zal dit leiden tot een grote druk op de woningmarkt, met name in de huursector, stelt ABF Research. In 2009 werden nog 80.000 nieuwe woningen gebouwd.
Daarmee groeide de voorraad voldoende om de demografische groei van het aantal huishoudens op te vangen.
Maar in 2010 en 2011 is de bouwproductie ingezakt. Aanvankelijk werd gerekend op een herstel, na 3 of 4 jaar.

De crisis lijkt echter door te zetten en macro-economische signalen wijzen eerder op een verdere terugval dan op herstel.
Belangrijke oorzaken zijn het verminderd consumenten vertrouwen, de terugloop van het aantal jonge mensen dat een vaste baan aangeboden krijgt, de terughoudendheid bij de banken om leningen te verstrekken en de politieke onzekerheid over mogelijke veranderingen in de regelgeving en de hypotheekrenteaftrek.

Tegenover de gekrompen productie staat een nog altijd even grote demografische groei. Drijvende krachten hierachter zijn o.a. de aanhoudende instroom van migranten uit (Oost-)Europese landen.
 De meest recente demografische cijfers laten zien dat de prognose voor het aantal huishoudens eerder omhoog dan omlaag bijgesteld moet worden.
De NVB (Nederlandse vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers) rekent op een aantal van maximaal 50.000 nieuwe woningen in 2013. In de berekeningen van ABF is dat aantal overgenomen. Verder is rekening gehouden met verbouw en sloop. Met deze trend blijft de woningproductie ieder jaar zo’n 20.000 woningen achter bij de behoefte. Hierdoor is het tekort de laatste drie jaar al met zo’n 50.000 woningen opgelopen.

De komende jaren verdubbelt het tekort zelfs tot 300.000 woningen. Daarmee dreigt een tekort van 4%. Vooral in de regio’s rondom Utrecht (7,9%) en Amsterdam (7%) schiet het tekort omhoog. (Zie kaartje).
 De gevolgen van het groeiend woningtekort voor de consument zijn aanzienlijk, met name in de huursector. De vraag heeft zich de afgelopen jaren geleidelijk verplaatst naar het huursegment. Nu de productie op een te laag pitje blijft, zullen de wachttijden daar verder oplopen.

woningtekort

Daarom verhuisboxen!

  • Voor 14:30 uur besteld volgende dag in huis.(ma t/m zat)
  • Direct uit voorraad leverbaar.
  • Achteraf betalen.
  • Gratis Matrashoes bij elk verhuispakket.
  • Trusted Shops Trusted Shops 5 sterrren beoordelingen van echte klanten voor verhuisboxen

Volg ons